LA til borgmester: Lad os aftale om loft over dækningsafgift

Af Lars-Christian Brask | Thomas Erringsø | Daniel Elmann | Liberal Alliance

Roskilde er en af blot to kommuner i Region Sjælland, der stadig opkræver dækningsafgift

Dækningsafgift er en kommunal særskat på erhvervsejendomme, som betales af ejendomsejerne oven i den almindelige ejendomsskat. Roskilde Kommune bestemmer selv, om kommunen vil opkræve dækningsafgift eller ej.

Fra i år beregnes dækningsafgiften anderledes end tidligere, og det har været fremme, at Roskilde Kommune, som følge deraf, kan opkræve ekstra 26 millioner kroner fra erhvervslivet. 

Desværre har et flertal i Roskildes byråd ønsket at fastholde dækningsafgiften, mens andre kommuner har valgt helt at afskaffe den eller at nedsætte den. 

Men spørgsmålet er, om politikerne i Roskilde egentlig har været klar over konsekvenserne af at fastholde en uændret dækningsafgift? Vi tror det ikke, for i kommunens budget kalkulerer man tilsyneladende med faldende indtægt på dækningsafgift. 

Derfor appellerer vi til borgmester Tomas Breddam, der så ofte fortæller, at Roskilde skal være en erhvervsvenlig by. Lad os aftale en løsning, så erhvervslivet ikke rammes unødig hårdt.

For at fastholde taksten på dækningsafgiften er virkelig dårligt nyt for Roskildes erhvervsliv. Vi har set eksempler, hvor dækningsafgiften er steget med over 300 procent. Så det er ikke småpenge, der er på spil, og det vil bl.a. ramme butikkerne i bymidten, der i forvejen kæmper en kamp for at kunne blive ved med at være i Roskilde. 

Vi har talt med adskillige af de handlende og deres budskab er tydeligt. 

"Vi forstår ikke, at flertallet i byrådet bliver ved med at presse os. Det vil være svært for mange af butikkerne at skulle betale en endnu højere dækningsafgift. Samtidig skal vi kæmpe en kamp for at bymidten stadig er tilgængelig for vores kunder, der kommer i bil. Det er som om, at nogle politikere tror, at butikkerne overlever uanset hvad. Men sådan er det langtfra," fortæller Ulrich Hald Kaagard og Allan Caseus, der begge driver butik i bymidten.

En af Roskildes førende erhvervsmæglere Laura Heideby bekræfter, at emnet fylder utrolig meget i hendes arbejde. 

"Der hersker stor uro både blandt ejendomsejerne og ikke mindst blandt de mange lejere, som driver virksomhed fra byens erhvervsejendomme. Det være sig alt fra butikker, kontorer, klinikker til lager-/værkstedserhverv, fabrikker, bilhuse osv. Dette her rammer så utrolig bredt og skaber utryghed, for ingen kender regningens størrelse endnu. Dækningsafgiften er en alvorlig økonomisk byrde, der hæmmer vækst og investering for både erhvervsdrivende og ejendomsejere - en udfordring der kalder på politiske løsninger," siger Laura Heideby.

Samlet står virksomhederne til at betale tæt på 75 millioner kroner i dækningsafgift. Til sammenligning slipper virksomheder i f.eks. Egedal, Greve, Solrød og Holbæk med at betale nul kroner. Det er klart, at nogle virksomheder overvejer at flytte til en anden kommune.

Borgmester Tomas Breddam og resten af byrådet i Roskilde bør ikke se stiltiende til og bare udskrive en regning på ekstra mange millioner kroner. Det vil koste arbejdspladser og dermed også tabte indtægter for kommunen, hvorfor det i sidste ende også er et virkelig dårligt regnestykke for kommunen.

I Liberal Alliance bryder vi os ikke om dækningsafgift. Men det vi taler om her, er ikke, at Roskilde Kommune skal have mindre indtægt på dækningsafgiften. Vi taler om, at indtægten ikke skal være højere end den allerede er. Derfor bør borgmester Breddam og venstrefløjen også kunne bakke op om vores forlag.

Det er relevant at sammenligne os med Gladsaxe Kommune, der opkræver en nogenlunde tilsvarende dækningsafgift, som Roskilde. For at kompensere virksomhederne for denne ekstra udgift, vil Gladsaxe Kommune fra 2026, hvor man har de reelle tal, nedsætte dækningsafgiften, så indtægten ikke stiger for Gladsaxe Kommune, men samlet set er provenuneutral i forhold til niveauet i 2023. 

På den måde vil de stigende indtægter fra dækningsafgiften blive ført tilbage til virksomhederne.

Liberal Alliance foreslår en tilsvarende løsning for Roskilde. Vi ønsker, at vi allerede nu indgår aftale om dette, således at vores erhvervsliv ikke har denne usikkerhed hængende over sig.

Forrige
Forrige

Erringsø: Hvorfor taler S Roskildes boligbehov ned?

Næste
Næste

Stikprøver efterlader Korsgårdens beboere i utryghed