Stændertorvet kan ikke være Orange Scene

Af Thomas Erringsø | Liberal Alliance

Jeg har haft lejlighed til at følge den foreløbige debat om eksperimentet med fossilfri bymidte, som nogle partier med borgmesteren i spidsen ønsker at gennemføre til næste sommer.

Desuden har jeg læst forslaget til ny strategi for Roskildes bymidte, der kaldes ”Den Dynamiske Bymidte”, og som sendes i høring til januar. Jeg er meget bekymret for, at begge dele rammer bymidtens butikker så voldsomt, at butikkerne får svært ved at overleve.

Mest af alt skinner det igennem, at den magtfulde Forvaltning i Roskilde Kommune i samarbejde med borgmesterpartiet ønsker at gøre Roskildes bymidte fri for biler. Eksperimentet er tydeligvis designet til at gennemføre permanente løsninger og vel at mærke uden grundlag i behørig dokumentation.

Eksperimentet er definitionen på symbolpolitik, for den grønne effekt er så minimal, at den næppe kan måles. Det virkelige mål er at høste ”grønne stemmer”, der ikke gennemskuer eksperimentet. Og for at nå målet smider man altså gerne butikkernes fremtid ind på rouletten, uden at borgmesterpartiet selv løber en risiko. Lad mig uddybe.

Eksperimentet til sommer virker umiddelbart tilforladeligt. Der er alene tale om at sløjfe parkeringspladserne på Stændertorvet. Det er en knytnæve i maven på butikkerne, hvilket Roskilde Kommune selvfølgelig ikke kan være bekendt. Men butikkerne kommer nok over det. Men hvor er det saglige i dette eksperiment?

Jeg efterlyser, at borgmesteren eller Forvaltningen fortæller os, hvad det præcist er, at eksperimentet skal undersøge. Er det antallet af børn i en hoppeborg på Stændertorvet eller antal besøgende på Roskilde Museum - før og efter? Jeg efterlyser svaret, og at man allerede nu fremlægger tallene fra samme periode i 2023 og tidligere år, således at der er dokumentation for, at man har noget reelt at sammenligne resultaterne fra 2024 med.

For uden tal at sammenligne med, vil det være frit op til Forvaltningen at tolke på eksperimentet. Og så vil det nok ikke komme bag på ret mange, at resultatet af eksperimentet blev en nærmest ufattelig succes, som borgmesterpartiet og forvaltningen kan sole sig i.

Problemet ved det er, at hverken borgmesterpartiet eller Forvaltningen bekymrer sig, på samme måde som butikkerne, om omsætning og antal kunder. Målet med hele dette eksperiment er altså, at det med stor kynisme skal bruges til at gennemføre permanente løsninger, der i de forkerte hænder er direkte livsfarlige for butikkerne.

Vi skal have den største respekt for butiksejerne i Roskilde Centrum, der med det hele på højkant kæmper en evig kamp mod internethandel og store shoppingcentre med kædebutikker, der tilbyder samme kundeoplevelse, uanset om man besøger butikken i City 2 eller i Fields. Vi skal huske, mens tid er, at butikkerne i Roskildes bymidte sørger for det liv og stemning, vi holder så meget af. Samtidig er handelslivet i byen Roskildes største, private arbejdsgiver. Det skal vi værne om.

Butikkerne har allerede kæmpet i årevis, og at de har overlevet hidtil, vidner om en enorm vilje og engagement fra butiksejerne. Roskilde Kommune har for ikke længe siden fjernet et antal parkeringspladser i bymidten. Man kan ikke være bekendt at modarbejde butikkerne yderligere.

Jeg appellerer til, at vi borgere står op for butikkerne og gør det klart, at vi ikke ønsker eksperimentet gennemført under de betingelser, der lægges op til. Det er vigtigt, at vi gør det nu. Indgiv dit høringssvar mod planerne og støt de politikere, der vil noget andet og bedre for Roskildes bymidte.

I den ”Den Dynamiske Bymidte”, der er Forvaltningens opskrift på succes for Roskildes bymidte, nævner Forvaltningen bl.a., at bymidten skal være centrum for leg, musik og kunst. Det er som om, at Forvaltningen, når den tænker ud af boksen, altid tager udgangspunkt i Roskilde Festival. Men det er jo ikke enkelt at lave Stændertorvet om til Orange Scene, og jeg tror heller ikke, at det er det, hverken borgerne eller butikkerne ønsker.

Jeg synes oprigtigt, at ”Den Dynamiske Bymidte” indeholder spændende idéer, og jeg kan personligt godt lide tanken om at gøre områder i bymidten mere tilgængelig for fodgængere og cyklister. Men vi skal starte et andet sted. For uden attraktive parkeringshold ved bymidten er der al mulig risiko for, at kunderne bliver væk fra bymidtens butikker. Så har internethandlen og shoppingcentrene med gode parkeringsforhold vundet.

Der er så meget på spil, at vi ikke kan nøjes med at have de næstbedste til at lave planen for Roskildes bymidte. Roskilde Kommune bør derfor overlade det til specialister at udarbejde deres version af ”Den Dynamiske Bymidte”.

I Danmark har vi nogle af verdens bedste arkitekter, der med succes har gennemført omstilling af gader fulde af biler til succesfulde indkøbsstrøg, hvor fodgængere og cyklister fylder det meste. Men i Roskilde Kommune er der en ”gør det selv”-tradition, som vi er nødt til at få gjort op med. For Forvaltningen kan ikke selv.

For nylig var jeg til et møde i Roskilde Kommune, hvor en af byplanlæggerne med ansvar for udvikling af Musicon beklagede sig over, at bilisterne parkerer deres biler alle mulige andre steder, end der hvor byplanlæggeren, har ønsket det. Havde man rådført sig med de bedste indenfor parkeringsløsninger, ville man ikke opleve disse problemer, der nu opleves på Musicon.

Roskildes bymidte er simpelthen for vigtig til, at vi kan overlade dens skæbne til de næstbedste. ”Hvad der er værd at gøre, er værd at gøre ordentligt”. Derfor skal de bedste til opgaven findes og hyres.

Forrige
Forrige

LA med opbakning til nye senior-bofællesskaber